Nieuw afvalsysteem in Breda zorgt voor maden in kliko’s

geplaatst in: Nieuws | 0

Nieuw afvalsysteem in Breda zorgt voor maden in kliko’s

BREDA – Maden in de kliko. Nogal wat mensen hebben er last van die gebruik maken van de nieuwe afvalinzameling. Mensen met klachten worden tussen neus en lippen door geadviseerd om groente en fruit bij het restafval te gooien.

Een deel van Breda maakt al gebruik van het nieuwe systeem waardoor de meeste huishoudens drie kliko’s (voor gft, papier en voor plastic en lege pakken) krijgen. Restafval moet in een ondergrondse container. In breder opgezette wijken en in het buitengebied krijgt een huishouden een vierde bak voor restafval.

Na acht dagen

Bij het nieuwe systeem wordt de gft-bak één keer in de twee weken opgehaald. Dit zorgt bij veel huishoudens voor problemen. “Een bioloog vertelde mij dat eitjes na acht dagen in een container uitkomen”, vertelt Juliëtte Gerhards.

Ze heeft nu bijna vier maanden de nieuwe kliko’s. Vanaf het moment dat het warmer is dan achttien graden, komen er maden in de gft-bak. “De bioloog adviseert om iedere week de container te legen en schoon te maken. Maar dat kan niet want de gemeente leegt de bak eens in de twee weken. Dus je kan niet voorkomen dat de maden ontpoppen.”

Niets helpt

Ondertussen heeft ze van alles geprobeerd om de maden te bestrijden: “Chloor, azijn, terpentine, zand. Mijn man heeft heel de kast leeggehaald, zelfs deodorant en haarlak heeft hij geprobeerd. Niets helpt.” En als Gerhards kranten onderin de bak legt, wordt ie niet geleegd. Toen ze haar beklag deed bij de gemeente, kreeg ze de tip om groente en fruit bij het restafval te gooien. “Ze wisten ook geen andere oplossing.” Ook de GGD adviseerde Gerhards om het dan maar bij het restafval te gooien. “Maar dat is natuurlijk niet de oplossing. Mij lijkt dat de kliko’s in de zomerperiode elke week moeten worden geleegd.”

Extra ophaalbeurt

Op de vraag of de kliko’s in de zomer vaker kunnen worden geleegd, laat de gemeente weten dat daarover wordt besloten na de invoering van het systeem in de gehele stad (voorjaar 2018). “In warme periodes zou dan een extra ophaalbeurt toegevoegd kunnen worden. We zijn op dit moment bezig met een nieuw systeem van afvalinzameling. Dat is een enorme operatie die we in fases over de hele stad uitvoeren”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Tot die tijd; hier een aantal tips: 
– Zet de container niet in de zon
– Gooi geen vochtig afval weg
– Maak de container regelmatig schoon met groene zeep
– De klimop Hedera is giftig voor maden. Leg een tak in de container om de maden te bestrijden.

 

Bent u nog geen klant? Meldt u dan vandaag nog aan!

Zo bent u overlast voor en ontvangt u bovendien tot maar liefst

25% korting